A GÖTZ PINCÉSZET BORÁSZATI TECHNOLÓGIA ÉS KAPACITÁSBŐVÍTŐ FEJLESZTÉSÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA HERCEGKÚTON

Annak érdekében, hogy minél magasabb minőség borokat tudjunk kínálni az igényes külföldi és belföldi piacokra, ahhoz elsősorban korszerű, modern borkezelési, borkészítési, érlelési technológiára és infrastruktúrára van szükség.

Megvalósult fejlesztésünk összességében alkot egy működő rendszert, amely biztosítja a borászat eredményes működését, stabilitását azáltal, hogy a valós piaci igényekre reflektál, emellett környezetbarát módon reagál a kor technológiai igényeire. A kereslet miatt szeretnénk nagyobb mennyiségű szőlőt feldolgozni, ezáltal több reduktív és oxidatív bort készíteni. Mivel a korábbi feldolgozó üzemünk kicsinek bizonyult, ezért célul tűztük ki egy új épület építését, érlelő tartályok beszerzését hűtéssel és hordók beszerzését.

A borkészítés, kezelés, érlelés technológiáját a kültéri léghűtéses kompakt folyadékhűtő berendezés, a 10 db 100 hl-es rozsdamentes, lábonálló, fehérerjesztő tartály, és a 65 db 220 literes Szerednyei típusú tölgy hordó beszerzése segíti. A magasabb hozzáadott értékű termék előállításához, a termék minőségének javításához és a szükséges beavatkozások meghatározásához elengedhetetlenek voltak ezek a fejlesztések, melyek a feldolgozás és az érlelés kapacitását jelentősen megnövelik. A beszerzésre került eszközök mind a reduktív, mind pedig az oxidatív technológiával készülő termékeket támogatják.

A borfeldolgozó épület energiaigényének támogatására 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre, valamint energiatakarékos LED lámpatestek kerülnek az új borászati feldolgozó épületbe.

A megvalósuló fejlesztéssel javul a vállalkozás versenyképessége. Az első évben befektetett eszközökből a működtetési időszak éveiben megtérül a befektetett tőke, ezáltal lehetőség nyílik további kapacitásbővítésre, vagyis bővül a gazdaság mérete. Mindezt a hazai és export piacokon fennálló keresletre alapozzuk, melyre válasz az általunk kínált különlegesen magas minőségű tokaji bor előállítása.

A fejlesztés megvalósulásával javulnak az értékesítés feltételei, ennek közvetlen eredményeként a piaci részesedés megőrzése mellett lehetőség nyílik további piaci rések megcélzására is, a piaci részesedés növelésére, spektrumának bővítésére.

Jelen fejlesztés megvalósítása költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé számunkra a lehető legtöbb munkafolyamat során, nem beszélve a megújuló energiaforrást hasznosító berendezés által realizált költségmegtakarításról.