Magyarország borkirálynője hazatért Korfuról
augusztus 10, 2008
Fergeteges tunki party Hercegkúton
augusztus 17, 2008

Zenés borkóstoló tunkival

   

   

Dr. Stumpf Istvánnal, Hercegkút szülöttjével


Zempléni Művészeti Fesztivál egyik leghangulatosabb, és a hegyaljai környezethez talán legjobban illeszkedő programja volt az augusztus 15-én, a Hercegkúton megrendezett Jó bor kell a magyarnak című műsor, a Bartók Férfikar előadásában. Ezt hagyományos sváb étel, „tunki” fogyasztásával és a pincelátogatással tették még emlékezetesebbé, Magyarország Borkirálynőjének jelenlétében…

A Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy vezényletével nagyon változatos műsort adott elő, hiszen az énekelt kétszer nyolc dal között szerepeltek bordalok a magyar folklórból, de Donizetti, Verdi, Kodály, Erkel Ferenc és Kálmán Imre szerzemények is. Annyi közös mégis volt ezekben a dalokban, hogy mindegyikük a borról szólt, a jó borok szeretetéről és a vidámságról.
Az is közös volt bennük, hogy minden dal nagy tetszést aratott a közönség körében.

A dalok első felét a pincesor bejáratánál énekelte a Férfikar, majd a tunki elfogyasztása után a műsor 2. része közvetlenül a pincék között hangzott fel. A borivásra buzdító dalok után – és már közben is – elindult a kínálgatás a pincék előtt és csábítgatás le a pincékbe. A műsor után maga a Férfikar is odalent kötött ki, ahol néhány pohár bor után még lelkesebben énekeltek.

A hercegkúti boroknak nehéz ellenállni, ha maga a Borkirálynő tölti tele a poharunkat, akkor pedig szinte lehetetlen. Márpedig Götz Ildikó, mivel különben is hercegkúti pincetulajdonos, kivette a részét a vendégek kínálgatásából.

A tunki jellegzetes sváb étel, sertéspörkölt rántással, belsőségekkel (vese, máj, hús). Párolt savanyú káposztával fogyasztják, kenyérrel mártogatva.
 

 

 


További fotók>>>     További fotók (2.sorozat) >>>