Az Andrássy Kúria hivatalos nyitóünnepsége
augusztus 29, 2008
17. budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál
szeptember 15, 2008

Népszabadság

 

 

 

A sárospataki borkirálynő

Népszabadság • Bódisz Attila   • 2008. szeptember 13.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk – egy Amerikában látott képeslap szövege a magyar országos borkirálynő kedvenc idézete

A 23 éves Götz Mária Ildikó szíve a tokaji boroké, de szerepet szeretne vállalni a magyar bor közös arculatának kialakításában. Szerinte ugyanis a borvidékek összefogására is szükség van ahhoz, hogy a magyar borok a világ élvonalába kerüljenek.

Az idén nyáron először választottak országos borkirálynőt Magyarországon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon megrendezett szépségversenyen húsz, településeket, megyéket és borvidékeket képviselő borkirálynő és két pálinkakirálynő vett részt. Az eseményen sárospataki borkirálynőként induló, egyébként a zempléni városhoz közeli, hétszáz lelkes településen, Hercegkúton élő Götz Mária Ildikó az online szavazás megnyerése után a zsűritagok tetszését is elnyerte, így ő lett az első országos borkirálynő. A családi pincészetben dolgozik, mellette pedig üzleti kommunikációt tanul.

– Feladataim közé tartozik a bor eladása. Ezenkívül borvásárokra járok, borkóstolókat tartok, és vendégeket fogadok a pincénkben – mondja a borkirálynő, aki a borkészítésbe is bekapcsolódik. – Éltem Budapesten, és hosszabb időt töltöttem az Amerikai Egyesült Államokban, ám a szívem hazahúzott, Tokaj-Hegyaljára. A bátyámmal közösen folytatjuk a családi tradíciót. A tokaji borokat kedvelem, kedvencem a száraz sárgamuskotály.