17. budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál
szeptember 15, 2008
Emlékező istentisztelet
szeptember 20, 2008

Kulcs magazin

[1_180] GotzMIldiko.jpgMagyarország borkirálynője: Götz Mária Ildikó

Götz Mária, a magyar borkirálynők királynője. Első az egyenlők között. A július végi tarcali bornapokon megkoronázott hercegkúti lánnyal természetesen tokaji mellett beszélgettünk.

Mikor kóstolt először bort, és melyik a kedvence?
Tréfásan azt szoktam mondani: az anyatej helyett is tokajit szívtam magamba! De félre a viccet: kedvencem a száraz sárgamuskotály. A kezdő kóstolókat is ezzel lehet rávezetni a tokaji borok megkedvelésére. Az édesből pedig a hatputtonyos aszút szeretem. A borkóstolókon természetesen a sajátot iszom, hiszen így hiteles, egyébként másét is szívesen megkóstolom. Nyitott vagyok, érdekel, ki milyet csinál.

Hogyan lett Magyarország első borkirálynője?
A Szent György-napi kóstoló keretében, áprilisban választottak meg Sárospatak és környéke borkirálynőjévé. Megjegyzem, nem magamtól gondoltam ki, hogy ringbe szállok a címért, a család, a barátok, az ismerősök biztatására indultam el, és nem volt másként az országos megmérettetéssel sem. Még Sárospatak polgármestere is biztatott.

[2_180] Borkiralyno.jpgTetszett a tarcali verseny?
Nagyon jó hangulatban telt, örülök, hogy más borvidékek borkirálynőivel is megismerkedhettem. Jó kezdeményezés ez, ami szép hagyománnyá válhat.

Milyen feladatai vannak a borkirálynők királynőjének?
A magyar borok népszerűsítése itthon és külföldön. A világszínvonal eléréséhez természetesen az ilyenfajta marketingre is szükség van. Ahová hívnak, szívesen elmegyek. Részt vettem például a tarcali Andrássy Kúria megnyitóján, nem sokára pedig egy ügyvédtalálkozón szerepelek…

Civilben mivel foglalkozik?
Első a munka, vagyis a bor, a családi Götz pincészet marketing menedzsere vagyok. A második az iskola, a Nyíregyházi Főiskola harmadéves hallgatója vagyok, üzleti kommunikációt tanulok.

http://www.kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=877

Kulcs Magazin (2008. szeptember. 17.)