Debrecenből látogattak a Götz Pincészetbe
november 4, 2008
Országos ügyvédkongresszus
november 7, 2008

Bor és vad – a hónap borászata

 

 

 

Götz Pincészet

 
Írta: Kapalló Gergely   
2008. november 03.
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő és kóstolópincéje is.
 
Götz Pincészet - Csécsi-dűlő
A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőle.
 
Götz Pincészet
 
A minőségi borkészítés elengedhetetlen eleme a jó pince. Götzék a helyi vulkanikus alapközet riolittufájába vájt pincében érlelik boraikat, amely 9 celsius-fokos hőmérsékletet tart az egész év során. A magas párotartalom és a hordókben érlelődő borokból származó vegyületek táplálják a helyi pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt, latin nevén a Cladosporium cellare-t, amely összefüggő réteget képez, és állandó, homeosztatikus pinceklímát biztosít. 
 
Götz Pincészet - Gombos-hegyi pincesor
A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaság dolgozza fel, a hagyományos és a modern technológia optimális ötvözése mellett. A teljes botrytiszes fedettségű aszúfürtökből oxidatív módon, hosszú tölgyfahordós érleléssel készülnek magas puttonyszámú aszúboraik, míg a friss, ropogós száraz és félédes borok irányított erjesztéssel, reduktív  eljárással születnek kezük alatt.
 
Götz Pincészet - Érlelőpince
Végül, de korántsem utolsó sorban megemlítendő, hogy a pincegazda világszép leánya lett Magyarország Borkirálynője, aki a Tokaji és a magyar borok népszerűsítése mellett, szabadidejében atyja pincéjében kóstoltatja a hegy levét az oda látogató megfáradt vándorokkal. 
 
3958 Hercegkút, Petőfi u. 193. sz.
tel.: +36 30/384-0048, +36 30/864-9032, 47/346-247

http://www.boresvad.hu/a-honap-borasza/gotz-pinceszet.html