Szerencsejáték Zrt.
november 19, 2008
Csepel bál
december 3, 2008

Borvacsora

Tarcal – Fehér Asztal Lovagrendi Gyertyafényes Borvacsorának adott otthont a Gróf Degenfeld Kastályszálló 2008. november 21-én. Az a megtiszteltetés ért, hogy díszvendégként vehettem részt ezen a különleges vacsorán Gróf Degenfeld Schonburg Mária Terézia, Benke Laci bácsi, Prácser Miklós, Baracskai László polgármester úr és felesége társaságában. Külön nagy örömmel fogadtam el a meghívását a Grófnőnek és Döme Aladár igazgató úrnak, hiszen a Gróg Degenfeld Kastélyszálló adott otthont július végén az I. Országos Borkirálynő Választásnak, amelyen megválasztottak Magyarország Borkirálynőjévé, valamint ismét megragadtam az alkalmat, hogy megköszönjem Mária grófnőnek a bizalmat a zsűrizésben, hiszen mint ahogy utóbb értesültem, ő is rám szavazott a versenyen.

A Kastélyszállóba belépve aperitifként egy 2007-es félszáraz Degenfeld borral köszöntöttek engem és barátaimat, akik szintén részt vettek az esten: Vitányi Éva, akit a pincéből és a borfesztiválokról már mindenki jól ismerhet, valamint a King Hill Teamből Kiss Csaba és Kerekes Tibor. A finom ételek és a jó borok összhangjaként elsőnek a menün libamájparfé mézes fügével, saláta ikebanával szerepelt, amelyhez Götz Tokaji 6 puttonyos Aszút, 2000-es évjáratú borkülönlegességet mutattam be a vendégeknek. Ezt követte harcsa kapros káposztával és sonkás burgonyagombóccal és egy 2006-os barrel aged Gróf Degenfeld Hárslevelű bor. Az ételeket Mészáros László mesterszakács, a bort pedig Prácser Miklós borász jellemezte. Egy kis elkalandozás következett az Egri Borvidékre egy 2004-es Thummerer Cabernet Sauvignonnal, Petróczki Hedvig közreműködésével, aki elmondta a Thummerer család rövid történetét és a bor jellegzetességeit. Ehhez egy különleges szarvasfilé került a tányérokba baconburokban, gombamártással, vadrizsrizottóval, zöldségtortával. Majd "lazításként" sajttál szerepelt a menüsoron, fokozva ezt egy Gróf Degenfeld 5 puttonyos 1999-es Aszú borral. Zárásként pedig ami nekem nagyon ízlett, tejszínes szőlősrétest tálaltak egy 2006-os Degenfeld Fortissimo késői szüretelésű borral.

A kitűnő ételek és a jó borok mellett hangsúlyoznám még egyszer az asztaltársaságom nagy szerepét, hiszen a Grófnő kedvessége és közvetlensége és Benke Laci bácsi vicces történetei nagyban hozzájárultak az est sikeréhez.

A képen: Prácser Miklós, Benke Laci bácsi, Degenfeld Mária grófnő, Götz Mária Ildikó, Kerekes Tibor és Kiss Csaba