MTI tudósítás
február 17, 2009
Bormarketing és jótékonyság Afrikában
február 17, 2009

MTI közlemény

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/MA/hu/Hirek/20090209_borkostolo.htm

MTI közlemény – Elismerés a magyar tokaji boroknak Marokkóban
 

Nagy elismerést arattak a tokaji borok – a szamorodni és a különböző aszúfajták – a marokkói üzletemberek, borászok körében azon a borkostolón és vacsorán, amelyet Pap László Csaba nagykövet adott a rabati magyar nagykövetségen a tokaji borok megismertetése, a marokkói-magyar termelői és az üzleti kapcsolatok fejlesztése céljából.

A hétvégén lezajlott eseményre több Tokaj-hegyaljai borászattal együttműködésben került sor. Az est díszvendége Götz Mária Ildikó, Magyarország 2008-ban megválasztott borkirálynője volt. Részt vett még Kiss Csaba és Kerekes Tibor, a Budapest-Bamakó rally King Hill csapatának két tagja is, akik maguk is a Tokaj-hegyaljai borvidék szakmai képviselői.

Marokkóban, annak ellenére, hogy iszlám ország, a borászatnak nagy hagyományai vannak, s az ország – részben az évi hétmillió turista beutazása miatt is – a szeszes italok jelentékeny importőre. Így esély nyílhat a magyar borok behozatalára is. A marokkói termelők érdeklődnek a magyar és közép-európai borpiac lehetőségei iránt is.

A Tokaj-hegyaljai küldöttség ellátogatott Meknes városába is, a legnagyobb marokkói bortermelővidék központjába is, ahol helyi pincészeteket látogattak meg, és találkoztak a kereskedelmi kamara tagjaival egy borkóstoló keretében.

A látogatás első lépésként sikerrel szolgálta a magyar borok és hagyományok marokkói bemutatását, a borászati és a mezőgazdasági kapcsolatok fejlődését.

 

MTI közlemény – 2009 február 09.