Pünkösdi nyitott pincék
május 4, 2009
XIV. Magyar Borok Útja Rally
május 18, 2009

Legek földje: Zemplén

Elkészült a “Legek földje: Zemplén” című térségi kiadvány, amely digitális változatából illesztettem be részleteket. A kiadvány célja a figyelem felkeltése térségünk iránt mind országon belül, mind külföldön, de bizonyára sok új információval szolgál a helyi lakosok részére is. Nem hagyományos kiadvány, hanem egy összefoglaló az egyes tájegységekről, városok értékeiről.

Reméljük, a zemplénieket és abaújiakat is büszkeség tölti majd el a “Legek földje” forgatása közben!

Tokaj-Hegyalja

Első ízben tartottak Országos Borkirálynő-választást 2008-ban Tarcalon. Magyarország első Borkirálynője Götz Ildikó, aki a Sárospatak melletti Hercegkúton foglalkozik borászattal.

The first ever crowning of the Hungarian Wine Queen took place in Tarcal in 2008. The winner was Ildikó Götz from Hercegkút near Sárospatak.

2008 wurde zum ersten Mal die Landes Weinkönigin in Tarcal gewählt. Die erste Weinkönigin Ungars war Ildikó Götz, aus Hercegkút, nahe Sárospatak.

W 2008 r. w Tarcalu pierwszy raz został zorganizowany konkurs Miss Królowej Wina. Götz Ildikó pochodząca z Hercegkút obok Sárospatku jest pierwszą taką królową Węgier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legtöbb szintes borpincerendszer Hercegkút világörökségi pincesorai, mintegy 130 különálló pincével.

The row of world heritage cellars at Hercegkút form a cellar system with the greatest number of levels in Hungary.

Der Weinkeller mit den meisten Stockwerken ist der Keller von Hercegkút, ein berühmtes Welterbe.

Do dziedzictwa światowego należą wielopoziomowe piwnice w miejscowości Hercegkút.

 

Amit Tokaj-Hegyalján látni kell: Sátoraljaújhelyen az ungvári és a zsólyomkai pincék, a Magyar Kálvária. Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeuma. Sárospatakon a Rákóczi-vár, a
Rákóczi-pince. Makkoshotykán az iskolának kialakított Metzner-kastély, ahol nyáron turistaszállás működik. Hercegkút picesorai, a Gombos-hegyi Kálvária, a sváb tájház. Komlóskán a ruszin tájház, benne a kabolás kemence, Pusztavár romja. Tolcsván a történelmi pincesor, a 17. századi Rákóczi-kastély, benne a Borászati Múzeum. Bodrogolaszin a Lónyai-kastély. Vámosújfalun a tájház, a 18. századi kőhíd. Olaszliszkán a 14. századi csonkatorony, a különleges kialakítású kőhíd. Erdőbényén kádárműhely és kádártánc, a tájház kádárszerszámgyűjteménye. Szegilongon a tájház jellegű borház. Bodrogkisfaludon a tájház. Bodrogkeresztúron a Magyar Motorok Múzeuma, a csodarabbi háza. Tokajban a Rákóczi Pince, a Tokaji Múzeum, a Tisza és Bodrog folyók összefolyása.
Tarcalon a 6 Puttonyos Borfalu, benne a borászati múzeum. Mádon a Zsinagóga. Rátkán a német nemzetiségi tájház, Szent István és Gizella domborműve. Tállyán az Európa mértani közepét jelölő Főnix, a Mailloth-kastély, a Rákóczi-pince. Abaújszántón a Helytörténeti Gyűjtemény, a Kálvária épülete, a Patay-kastély. Golopon az Ősi Magyar Címertár a Vay-kastélyban. Monokon Kossuth Lajos szülőháza, a Monoky-család várkastélya a 14. századból. Szerencsen a Rákóczi-vár, a Cukormúzeum, a képeslap-gyűjtemény. Valamint az Aranyos-völgy, szőlőültetvények, a Bodrog és ártere, nagyszámú védett madár- és növényfaj, termelői pincék és borházak valamennyi településen.

A kiadvány itt olvasható: www.ujbastya.hu/downloads/LegekFoldje.pdf