Szőlővirágzás ünnepe
június 1, 2009
A Katonai Főügyészség a pincében
június 3, 2009

TVHE borbemutató

Tokaj – 2009. május 30-án a Tokaji Borok Fesztiválján a Tokajvinum Hungaricum Egyesület is megtartotta már hagyománnyá vált borbemutatóját, ahol a friss, 2008-as évjáratú száraz és édes borok mellett a korábbi, kiváló évjáratokból származó borkülönlegességeket is megkóstolhatták az érdeklődők a Tokaji Múzeum kertjében. Marcinkó Ferenc megnyitó gondolatai után összesen 27 fajta bor megismerésére nyílt lehetőség.

A rendezvényen nagy érdeklődés mutatkozott a nemrégiben kitüntetett Babits Pincészet iránt, hiszen Babits László nyerte el idén a Tokaji Borvidék Év Borásza kitüntető címet. Különösen nagy büszkeség ez az egyesületnek, hiszen már ötödik alkalommal kapta olyan borász ezt az elismerést, aki a Tokajvinum Hungaricum Egyesület tagja. Továbbá Magyarország Borkirálynője, Götz Mária Ildikó is jelen volt a borbemutatón, hiszen a családi Götz Pincészetet képviselte Tokajban.

A Tokajvinum Hungaricum Egyesület az összefogás erejében történő hittel 2004-ben alakult meg. Kilenc olyan Tokaj-hegyaljai pincészet alapította meg, akiknek borkészítési filozófiája a több száz éves hagyományos módszereken nyugszik. Nem véletlenül lett Tokajvinum Hungaricum az egyesület neve, hiszen a tokaji bor egy igazi ritkaság és hungaricum. Ennek a hungaricumnak a védelme, óvása, ápolása és megtartása, valamint a világgal történő megismertetése és elismertetése az egyesület célja és feladata. A borbemutatón a következő pincészetek borai kerültek kóstolásra: Babits Pincészet, Bodnár Pincészet Borház, Götz Pincészet, Kiss István Pincészete-Fitomark-94 Kft., Monyók Pincészet, Ráski László Pincészete, Sajgó Pincészet – Tolcsva-Bor Kft., Tokajbor-Bene Pincészet és Tokaj-Kereskedőház Zrt.