A Katonai Főügyészség a pincében
június 3, 2009
Bibi utazásai
június 9, 2009

Tokaj iránytű borkedvelőknek

Alkonyi László napokban megjelent könyvében az alábbiakat írja pincészetünkről:

Mintaszerűen építkező családi pince. A családi pince kifejezés jelen esetben indokolt, hiszen itt valóban a család minden tagja – Götz István, felesége és két gyermeke is – részt vesz a munkában. Az 1999-ben indult vállalkozás mára készen áll a piaci megmérettetésre. Kiváló termőhelyek, remek telepítések adják az alapanyagot, 2007-ben pedig elkészült a birtok új központja is. A borászati technológia is készen áll arra, hogy a birtok eredményesen szálljon ringbe: adott és szépen helyreállított a hagyományos érlelőpince, szabályozható hűtésű és fűtésű erjesztőrendszer segíti a borok világra jövetelét. Borvidéki szinten nagyon érdekes a birtok szerepválasztása: miközben Tokaj-Hegyalja vezető gasztronómiai birtokai egyre határozottabban a Furmint fajtában keresik a szépségeket, a Götz Pincészet a Sárgamuskotállyal igyekszik önálló arculatot megteremteni. Egyersmind könnyű és nehéz a választott pálya, hiszen az illatos, a Furmintnál karcsúbb struktúrájú bort adó fajta a száraz borokban még csak-csak, az édes tételeknél azonban nehezen összemérhető stílust eredményez. Annyi bizonyos: mind a nagyszerű ültetvények, mind a borászat filozófiája fontos helyet jelölhet ki a Götz Pincészetnek Hegyalja boréletében.

Terület: 17,7 hektár. Sárospatak határában a Szegfűben nyolc hektár, a Csécsiben 3,2 hektár, a Darnóban 1,2 hektár; Sárazsadány határában a Zsadányiban 1,5 hektár, az Őrzésben 1,5 hektár, Tolcsva határában a Kincsemben 0,7 hektár, a Bartalosban 1,6 hektár.

Ültetvény: 1970 és 2004 között telepített, felerészben alacsony kordonon, 1,6 hektáron magas kordonon, a többin középmagas kordonon művelt, válatozatos térállású (2,4 x 0,8 és 3,5 x 1,2 m közötti) ültetvények.

Fajtaösszetétel: Furmint 23%, Hárslevelű 23%, Sárgamuskotály 36%, Zéta 9%, Kövérszőlő 9%.

 

Forrás: Alkonyi László: Tokaj iránytű borkedvelőknek 2009. Borbarát-Lap Kft. 116.p.