Királynői szüret – a Blikk mai számából
október 6, 2009
VI. Berényi Borünnep – a Borkirálynővel
október 10, 2009

Duna Televízió – Gazdakör

Ma a Duna Televízió néhány munkatársa tisztelt meg bennünket azzal, hogy a Gazdakör című műsorba szüreti képeket, valamint pincében borozgatós, borkirálynős felvételeket készített. Gyulai György szerkesztő úr velem Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesoron beszélgetett egy pohár kitűnő Tokaji Aszú bor társaságában, a bátyámmal...

Ma a Duna Televízió néhány munkatársa tisztelt meg bennünket azzal, hogy a Gazdakör című műsorba szüreti képeket, valamint pincében borozgatós, borkirálynős felvételeket készített.

Gyulai György szerkesztő úr velem Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesoron beszélgetett egy pohár kitűnő Tokaji Aszú bor társaságában, a bátyámmal, Götz Istvánnal pedig a Szegfű dűlőben, a szüreti munkálatok közben a borkészítés rejtelmeibe avatta be.

A felvétel hamarosan megtekinthető a Duna Televízió Gazdakör című műsorában!

A fontos szüreti szabályokra is ők hívták fel a figyelmünket:

 1. Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, azonkívül kettős látás is kialakulhat. Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt, féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira, mint a bor esetében.
 2. Lehetőség szerint keveset tartózkodjunk napon, a szeptemberi-októberi napsütésben még ereje van, könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúlyi zavarokat. Ha tehetjük, vonuljunk a pince hűvösébe, a megfáradt, kitikkadt szervezet itt tud igazán akkumulálódni.
 3. Ernyőt, botot sose vigyünk magunkkal a pincébe, ez tudniillik a lépcsőn való lezuhanásunkban akadályozhatja a biztos talajfogást, plusz a poharakat is leverhetjük vele, ami újabb bajforrás lehet. (Vágásos sérülések)
 4. A lopót mindig bal kézzel fogjuk, így szabad jobb kezünkkel megtámaszthatjuk szüretelő társunkat.
 5. Sose vedeljük a bort, csak hörpöljük, kortyolgassuk. A vedelő borivó unesztétikus, beárnyékolja az egész szüretet, azon kívül a saját kezére is rá szokott lépni.
 6. Ne kívánd meg felebarátod borát, ott a tiéd!
 7. Óránként, kétóránként jöjjünk fel a pincéből, nézzük meg, hol tart a szüret, mire jutottak az asszonyok és a gyerekek. Ha a tőkék között szemlélődünk, kapaszkodjunk erősen a karókba, lábunkat próbáljuk meg ciklikusan egymás elé rakni.
 8. Az éneklés (Részeg vagyok rózsám), szavalás (Ej, döntsd a tőkét) jótékonyan hat tüdőre, szívre, növeli az együvé tartozás érzését, meg a seregélyek is elmennek tőle a környékről.
 9. A házassági ígéretekkel csínján kell bánni, ez másnap rossz közérzetet okozhat.
 10. Szüreti összeszólalkozásoknál bicskát, hordódongát nem illik használni, kínáljuk meg óborral az ellenfelet, az majd leteríti.
 11. Ha beszédünkben már túlságosan sok a mássalhangzó, taglejtésekkel is kifejezhetjük magunkat. Ennél kifejezőbb, ha csak ott ülünk a sarokba támasztva.
 12. Pincelépcsőre ne feküdjünk le aludni, mert átesnek rajtunk poharastól, lopóstól.
 13. Reggelre kelve ne ijedjünk meg a táskás szemű, piros orrú embertől a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja…