VI. Berényi Borünnep – a Borkirálynővel
október 10, 2009
Megújuló honlap – Götz Pincészet
október 15, 2009

Kulcs magazin

A vártnál kevesebb, de sokkal jobb minőségű szőlő termett Tokaj-Hegyalján, mégis sok gazdának keserű a szájíze, mert kevesebb a felvásárló és a tavalyihoz képest az árak is jelentősen visszaestek. Tetőzik a válság. Másik borvidékünkön, Bükkalján rosszabb a helyzet, mint Hegyalján.

Piacot vesztett a mezőgazdaság

A vártnál kevesebb, de sokkal jobb minőségű szőlő termett Tokaj-Hegyalján, mégis sok gazdának keserű a szájíze, mert kevesebb a felvásárló és a tavalyihoz képest az árak is jelentősen visszaestek.

Tetőzik a válság. „A szárazság miatt a termés egyértelműen kevesebb, a minőség viszont kimagasló. A muskotályos szőlő mustja 20-21 fokos, és várhatóan a furmint is eléri ezt a szintet. Az aszúsodás egy-két táblában már beindult, ha egy kis eső jönne, akkor valósággal berobbanna… Jó évjáratnak ígérkezik az idei” – vélekedett ifj. Götz István, a hercegkúti Götz pincészet főborásza október elején, a muskotályos betakarítása után. Vagyis, akár elégedettek is lehetnének a szőlőtermelők, de optimizmusra mégsincs okuk. „A felvásárlási ár 20-30 százalékkal elmarad a tavalyitól, és sajnos kevesebb a felvásárló is. Ráadásul jelentős borkészlet halmozódott fel a pincékben, amire nemigen jelentkeznek a vevők – ecseteli a hegyaljai állapotokat a borász.

„Másik borvidékünkön, Bükkalján rosszabb a helyzet, mint Hegyalján” – tette hozzá Szabadfalvi László, a megyei agrárkamara titkára. Ennek oka elsősorban a borok jellegében keresendő. A tokaji minél öregebb annál értékesebb, a bükkaljai borok minősége viszont 2-3 év után romlik, tehát a raktározás sokkal nagyobb kockázattal jár. Az almatermelők is értékesítési problémákkal küszködnek, nevetségesen alacsonyak a felvásárlási árak, a léalma kilója például 8 forint… De az olajos magvak termesztői sincsenek jobb helyzetben. „A gazdálkodókat most érte el igazán a válság. Tragédia, hogy nincs piac. Még a raktárakban a búza, sokan azon gondolkodnak: hová is tegyék majd a kukoricát. Pénz kellene a talaj-előkészítésre, őszi vetésre is” – vázolta a gondokat a szakember. De nem csak a növénytermesztők vannak bajban. Nem is olyan régen még 90-100 forintot adtak a felvásárlók a tej literéért, most 50-60 forintért megy, s nem a forint erősödése okozza a csökkenést.

Forrás: Kulcs Magazin