Ünnepi ajánlat
október 27, 2009
Szépkiejtési verseny
november 4, 2009

A tokaji aszú engedelmessé teszi a nőket

Szinte alig akad olyan borverseny, amelyen ne indulna Tokaji Aszú. És, ha már beszállt a nemes küzdelembe, akkor rendszerint nyer is valamit. A díjazásban természetesen az is közrejátszik, hogy ki, és miként kínálja a királyok borát. Idén mégis vegyes érzelmekkel szedik a szőlőt Tokaj-Hegyalján. Akinek nincs pincéje, talán nem is tudja eladni.

Götz István hercegkúti borász szerint az idei szüret az előző évekhez képest nagyon jól alakul a minőség szempontjából.
– Régen volt ilyen, hogy már a szüret elejétől kezdve 22-23 mustfokkal szüreteljük a szőlőket. Az értékesítés szempontjából közel sem vagyunk elégedettek, mert nagyon kevés a felvásárló a borvidéken. Mi, családi pincészetként elég sok szőlőt dolgozunk fel. Borként értékesítjük, de sajnos rá vagyunk kényszerülve arra, hogy szőlőt is értékesítsünk. Idén azonban nagyon keveset fizetnek érte, ezért az árért már nem nagyon éri meg a termelése. Ráadásul a bor is nagyon nyomott áron adható el.

Ez a tábla, ami ön mögött van, egy nagyon szép fekvésű. Itt milyen fajták találhatók?
– Ez egy viszonylag új ültetvény, alig öt éve telepítettük. A hozzánk közelebb eső terület Furmint-Hárslevelű, a fenti az színtiszta Sárga muskotály ültetvény. Mintegy 40 ezer tőkét talál itt, korszerű fém támrendszerrel.
Kevés borkedvelőnek van olyan szerencsére, hogy egy királynő kínálja a királyok borával. Itt azonban ebben is része lehet a betérőnek.
– Tavaly rendezték meg első alkalommal Magyarország Országos Borkirálynője választását Tarcalon, a Hatputtonyos Borfaluban. Én Sárospatak első borkirálynőjeként a térség képviseletében vettem részt a versenyen – meséli Götz Ildikó, Magyarország első borkirálynője. – A szakmai megmérettetés sokoldalú volt. Kaptunk tesztkérdéseket a borvidékkel, a borkínálással kapcsolatban, de a gyakorlati feladatok sem hiányoztak. Ilyen volt például a borfelismerés kóstolás alapján, lopózás, dugóhúzás, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Az országos versenyen az általam képviselt térséget, borvidéket kellett bemutatni, és egy általam választott bort, a borkirálynő borát jellemezni. Nekem nagy előnyt jelentett a családi vállalkozásunk, ahol a mindennapi feladatokból aktívan kiveszem a részemet.

Borkirálynőnek lenni nagyon nagy megtiszteltetés, de nagyon sok elvárással is jár. Én próbálom itthon is, külföldön is képviselni a magyar borászatot, hogy a magyar borokat újra a világ élvonalába emelhessük. A száraz borok közül az én kedvencem a Sárga muskotály, természetesen a családi pincénkből. Az édesek közül a 2000-es évjáratú, hatputtonyos Tokaji aszúborunk a kedvencem. Édesapám szava járása szerint ez az a bor, ami a nőket engedelmessé, a férfiakat pedig határozottá teszi.
 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_tokaji_aszu_engedelmesse_teszi_a_noket

http://www.wineroads.eu/hirek/1130/A_TOKAJI_ASZU_ENGEDELMESSE_TESZI_A_NOKET 

http://www.boraszat.hu/?mit=hirek&mit1=kivalaszt&id=2553

 

A RIPORT ITT MEGTEKINTHETŐ: gazdakor.szie.hu/video/adatlap/192