A tokaji aszú engedelmessé teszi a nőket
november 2, 2009
Köszönőlevél Jászberényből
november 6, 2009

Szépkiejtési verseny

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában ma ismét megrendezték a megyei döntőbe jutásért a szépkiejtési versenyt, ahol tizenhét tanuló mérte össze tudását és  tehetségét. Az első fordulóra egy szabadon választott szöveggel készültek a diákok, majd a következő körben a továbbjutóknak egy idegen szöveget kellett felolvasni.

Unokahúgom, Brezóczki Barbara a szakdolgozatomból, a tokaji bor és az egészség kapcsán választott egy részletet, amellyel az első helyezést érte el! Ezúton is gratulálok neki, és további sok sikert kívánok a megyei, majd az országos versenyhez!

A részlet:

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

A tokaji bor és az egészség

Minden nemzet számára van olyan egyedi dolog, amelyre méltán büszkék lehetnek. Ilyen hungaricum nekünk, magyaroknak a tokaji bor.

A művészek mindig megérzik a fontos dolgokat, Goethe azt írta: „A bor megerősíti az agy eredeti állapotát – a butát még butábbá teszi, de az intelligens még intelligensebb lesz.”.

Borban az igazság – így szól a mondás. A bor végigkísérte az emberiséget a történelme során. Bort ittak már az ókorban, Babilonban, Egyiptomban, a Bibliában is számos említést tettek e nemes ital fogyasztásáról, még az utolsó vacsora asztalán is szerepelt. A hosszú évezredek alatt egyrészt a bor isteni eredetét hangsúlyozták a jótékony és kellemes hatásai miatt, másrészt az ördög ajándékának tekintették a túlzott fogyasztása következtében kialakuló egészség- és sorsrontó veszélyei miatt. A történelem folyamán a bort és a kenyeret mindig az emberiség két alapvető „élelmiszerének” tekintették. Sajátos híre volt Európa szerte a Tokajinak, amiről sokáig azt hitték, aranytartalma van, s ennek köszönheti gyógyító hatását. Fogyasztotta is az európai királyok többsége, XIV. Lajos, XII. Károly, Nagy Péter és Katalin, sőt Ferenc József is minden este lefekvés előtt egy pohárka Tokajival zárta a napot, orvosa tanácsára.

Bort ittak a szerelmesek, vagy éppen a szerelmi csalódások elviseléséhez, bor mellett döntöttek a háborúkról vagy akár a békéről, borral koccintottak, ha nemes alkalom adta a lehetőséget, de fogyott jócskán mindenféle ok nélkül is. Íme néhány híres név is a tokaji gyógyító ereje kapcsán: Thököly Imre gyakran hörpintett a borból, jót tett beteges testalkatának. Orvosai tanácsára I. Pius pápa, sőt súlyos műtéte után V. György angol király is aszúval teli poharat kortyolgatott rendszeresen egészsége mihamarabbi visszanyerése érdekében. De hogy picit a magyar uralkodói család tagjai között is szétnézzünk, vegyük például Mária Terézia királynőt, akinek orvosa minden napra előírt egy pohár tokajit. A királynő annyira bízott a nedű gyógyhatásában, hogy még papagáját is ezzel itatta.

De ne feledjük: a legfontosabb a mértékletesség, hisz a régi bölcsesség szerint is az első pohár az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a gyalázaté.