Tokaji borok bemutatkozása Brüsszelben
április 17, 2011
Kossuth Rádió – Smink nélkül c. műsor felvétele a Götz Pincészetben
szeptember 2, 2011

14 borászat Tokajból

BRÜSSZELBŐL újabb levél érkezett. Vértes Gergely ezúttal a borrendezvény sorozat negyedik állomásáról, tokaji borászok látogatásáról számolt be. A beszámoló egyre profibb, immár borleírás és számos fotó is kíséri. A protokoll tartalom változatlan: “Civil kezdeményezés alapján a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével került megrendezésre a magyar borok idén már negyedik borkóstoló rendezvénye Brüsszelben.

BRÜSSZEL – 14 borászat Tokajból

Forrás http://www.foodandwine.hu/2011/04/29/brusszel-14-boraszat-tokajbol/

BRÜSSZELBŐL újabb levél érkezett. Vértes Gergely ezúttal a borrendezvény sorozat negyedik állomásáról, tokaji borászok látogatásáról számolt be. A beszámoló egyre profibb, immár borleírás és számos fotó is kíséri. A protokoll tartalom változatlan: “Civil kezdeményezés alapján a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével került megrendezésre a magyar borok idén már negyedik borkóstoló rendezvénye Brüsszelben. A hat hónapon keresztül minden hónapban más régió borait bemutató rendezvényen a régió borászai és egy sommelier segít megismerkedni a helyi borokkal.”

Az áprilisi alkalommal a Tokaj régiót személyesen Götz Ildikó, Makai Gergely és Domokos Attila képviselték.

A képen balról jobbra halad a következő személyek láthatók: Urbányi Péter (Magyar Turizmus ZRt, Brüsszel), Domokos Attila (Dobogó Pincészet), Götz Ildikó (Götz Pincészet), Makai Gergely (Hétszőlő) és Vértes Gergely (a szervező).

A borok

A rendezvényen Pein Milán készített kóstolójegyzetet, amit most változatlan formában adok közre:

Dereszla Dry Furmint  – 2009

A 45 hektáron működő Dereszla pincészetet 2000 óta a champagne-i D’Aulan család igazgatja. A befektetett tőke és szaktudás eredménye ez a modern stílusú száraz tokaji. 70% furmint, 20% hárslevelű és 10% sárgamuskotály, acéltartályos erjesztés, 14% alkohol. Az eredmény egy csontszáraz bor, élénk savakkal, bódító virágillatokkal. Citrusos, almás aromák kezdenek, majd a tipikus sós mineralitás zárja a kortyot. Az ízélmény kevésbé intenzív, mint azt az illat alapján gondolnánk, de az összhatás nagyon kellemes.

Béres Naparany Cuvée – 2008

Fele-fele részben ötvöződnek a furmint friss savai és a hárslevelű virágillatú aromái. Az acéltartályos erjesztés után 3 hónapot töltött a bor magyar gönci tölgyfahordóban. Komplex illatokkal kezd a pohárban, meglepő módon Max Factor púder jut eszembe, később letisztulnak az illatok. Közepes savak és határozott sósság a korty végén.

Royal Tokaj Szent Tamás dűlő Furmint – 2008

A több, mint 100 hektáros pincészet egyik legjobb dűlőjéből származó furmint a kóstoló legjobb száraz bora volt. Intenzív barackos illatok bűvölnek el a legelején és az intenzitás később sem hagy alább. A vulkanikus talajra jellemző mineralitás itt is jelen van, a komplex ízvilágban felüti a fejét egy kis füstölt húsos karakter. Talán a vadélesztő miatt is lehengerlő az ízkavalkád. Nagyon hosszú a korty vége, kiváló bor!

Orosz Gábor Király Hárslevelű – 2008

A hárslevelű jellemzően fűszeresebb, aromásabb a furmintnál, gyengédebb savakkal. Nem érdemes sokáig tartani, 3-4 év után már a csúcson van és onnan nincs tovább, míg egy szép furmint 10 év után is izgalmas dolgokat mutathat. Ez a palack is hozta a fajtakaraktert, vékony savgerinc, fehér virágok, kissé juhtúrós aroma. Sós mineralitás itt is jelen van és mintha egy kis oxidáció is lett volna. Az alkohol, habár csak 13.5% kilóg egy kicsit. Önmagában nem elég izgalmas, de étel mellé remek lehet. Túróstésztával el tudom képzelni.

Patrícius Tokaji Sárgamuskotály – 2009

Muskotályra jellemző határozott gyümölcsös, barackos illatok, mézes virágok. Közepesnél nagyobb savak, sós mineralitás, 13.5% alkohol. Korrekt, szép bor vízparti nyári estékre.

Füleky Furmint – 2009

Az 1998-ban alapított bodrogkeresztúri pincészet mostanában alakítja ki igazán az arculatát. A szortiment jelenleg két furmintból és egy 6 puttonyos aszúból áll. Mi egy 2009-es furmintot kóstoltunk. A birsalma és körte mellett a tölgyfahordó is azonnal kiugrott a pohárból. A finom savakat kellemesen szelídítette meg a 14 gramm maradék cukor, de a 14.5%-os alkohol kicsit soknak tűnt. Az érett gyümölcsökön a korty végére kissé eluralkodott a sok tölgyfa, valahogy nem állt össze a kép. Néhány év múlva érdemes újra kóstolni.

Gróf Degenfeld késői szüretelésű hárslevelű – 2009

2009-ben júliustól októberig nem esett eső emiatt gyorsan beért a szőlő, a vízhiány miatt vastagabb lett a bogyók héja, botrytis alig alakult ki. Helyette fehér virágok, mézes aromák, komoly de sima savak amelyek jól összesimulnak a 25 gramm maradék cukorral. Szép lecsengés, elegáns finis.

Götz Muskotály – 2008

A hercegkúti négy szintes pincerendszer az UNESCO világörökség része, itt működik a Götz családi pincészet 17 hektáron. Ez a késői szüretelésű muskotály az acéltartályos erjesztésnek köszönhetően könnyed és friss a 85 gramm maradék cukor ellenére is. A korty végén mandulás aroma, könnyű 11%-os alkohol, közepes savak. Élvezetes desszertbor.

Demeter Élvezet – 2009

A pincészet honlapja szerint  ezzel a koncepcióborral természetes édesbor alternatívát kívánnak nyújtani a fiatal generáció számára a koktélokkal szemben. Hagyományos technológiával, kézi préssel, vadélesztővel készült, mézes, gyümölcsös, alacsony savakkal, 140 gramm maradék cukorral. Könnyen iható, egyszerű bor. A kitűzött célokat maradéktalanul teljesíti, kétlem, de remélem a fiatalok tényleg ezt isszák majd a likőrök helyett.

Barta édes szamorodni – 2008

Az aszúval ellentétben a szamorodnihoz nem válogatják ki a aszúszemeket, hanem a teljes fürtöt erjesztik. Készül száraz és édes változat is, az édeshez több aszúszem kell, ahogyan az itt is történt. Mézes, aszalt fügés aromák, szép savakkal megtámasztva. Klasszikus stílus, szép eredmény.

Oremus 3 puttonyos tokaji aszú –  2002

Tolcsvai 120 hektáros birtok 3 puttonyos aszúja egy klasszikus szép tokaji. 105 gramm maradék cukorral még éppen azon a határon van, ami még magában is élvezhető különösen az itt is látható komoly de friss savakkal. A savak, a sárgadinnyés, aszalt gyümölcsös aromák, a tölgyfás vanília szép egyensúlyban vannak a 13% alkohollal.

Hétszőlő Kövérszőlő aszú – 2004

A kövérszőlő aszúsodásra hajlamos, ősi erdélyi fajta. Tokajban a furmint és hárslevelű árnyékában van. Jellemzően testes, lágy borokat ad. Itt az új tölgyfahordókban erjesztett bort régi hordókba fejtették át majd 3 évig érlelték miután további 4 év palackérlelés következett. Az eredmény egy nagyon komplex, testes aszú, 144 gramm cukorral, diós, vaníliás aromákkal és alig 9% alkohollal. Klasszikus tokaji desszertbor. Diós bejgli mellé?

Szepsy Cuvée – 2007

Furmint, hárslevelű és kevés sárgamuskotály házasítása egy száraz évjáratból, alacsonyabb savakkal. Az egyensúly mégis éppen megvan. Intenzív illat ugrik ki a pohárból, kóstolás után hosszú komplex aszalt gyümölcsök, mézesség, 145 gramm cukor, de mellé 13.5% alkohol teszi testessé ezt a szép cuvéet.

Dobogó 6 puttonyos aszú – 2005

Az 5 hektáros mádi birtok csúcsbora ez a 6 puttonyos aszú. Organikus szőlőművelés, kézi szüret, vadélesztő, 3 éves hordós érlelés (amiből 10% új hordó) jellemzi. A 210 gramm cukorral a legédesebb volt a mezőnyben, de remekül kompenzálta a cukrot a 13 grammos savtartalom. Friss, gyümölcsös illattal indul, aszalt sárgabarack, akácméz. Kidomborodnak a remek 2005-ös évjárat erényei, sav komplexitás, aszaltgyümölcsös aromák. Gyönyörű hosszú korty, 11% alkohol, éppen jó. A klasszikus kék sajt-tokaji aszú párosítással vigyázzunk, mert a túl erős sajt elnyomja a bort. Inkább egy könnyebb, St Agur stílusú kék sajtot válasszunk! (Pein Milán)