GÖTZ PINCÉSZET


2000

A Götz Pincészet tradicionális családi pincészete a magas minőségű borok létrehozását tűzte ki célul, amelyek elkészítésének folyamatát különös gondosság jellemez a szőlőműveléstől kezdve, a bor érlelésén át egészen a palackozásig.


A Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található meg, ami Sárospataktól mintegy 3 kilométer távolságra fekszik. A faluban két pincesor található meg, a Kőporosi és a Gombos-hegyi, 2002 óta mindkettő a világörökség részét képezi.

Magyarország borainak Európa szerte mindig nagy neve volt. A Tokaj Borvidék azonban a világhírű borkülönlegességek hazája. A Tokaji bor egy magyar különlegesség, amelyet sokszor próbáltak már utánozni, de ez soha nem sikerült, még a legnehezebb időkben is fönntartotta hírnevét.

Az utóbbi tíz évben a tokaji aszúborok megmenekültek a feledés homályától.

Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozunk itt, amelyekhez hasonlót sehol másutt a világon nem találhatunk.

A borkülönlegességek mellett teret hódítanak a friss, gyümölcsös minőségi borok is, ezek kóstolásával a borvidék egy új arcával ismerkedhetünk meg.

A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásunk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el.

Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsük. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőiben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható.

A szőlőültetvények Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnő és a Szegfű dűlőkben helyezkednek el.

A minőség elengedhetetlen eleme a jó pince. A Götz Pincészet riolit-tufába vájt pincében érleli a borokat, amely 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron. A hordókban borkülönlegességeket érlelünk, tárolunk.

A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt (Cladosporium cellare), amelyek összefüggő réteget képeznek, és egyben a jó pinceklímát is biztosítják.

A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaságunk dolgozza fel, amelyekből minőségi borokat és borkülönlegességeket készítünk. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben érleljük.

 

Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozhat itt

 

 
17 ha

TIZENHÉTEZER M2


összesen hat dűlő

 
9 °C

ÁLLANDÓ HŐMÉRSÉKLET


télen-nyáron


 
95 %

PÁRATARTALOM


nemespenész -
ami a jó pinceklímát biztosítja

Borkóstolás, pincelátogatás, hideg és meleg étel kínálattalPincészetünk szeretettel fogadja kisebb-nagyobb borkedvelő társaságok látogatását

10-200 főt tudunk fogadni, a pincelátogatás és a borkóstolás időben kb. másfél órás program (+ étkezés igény szerint)

A kóstoltató helyiségünk alkalmas különféle rendezvények lebonyolítására is. Különleges alkalmakra akár még cigányzenekar is rendelhető.

hektár